PELSSTELL    
               

Når valpen kommer til sitt nye hjem er det mange ting den må vennes til. Det er ikke mye pelsstell på en liten valp men det er nå du legger grunnlaget for hvordan hunden takler dette når den blir eldre.

Det er veldig greit og venne valpen til å ble stelt på et bord, da sparer du ryggen din selv og det gjør at jobben blir litt enklere. (spesielt når valpen blir voksen og har mye mer pels og stelle.)

 

Jeg anbefaler at en tar valpen opp på bordet 5 min hver dag, det er alt som skal til i starten. Børst og kos med valpen slik at den føler seg trygg på bordet, husk og rose valpen og bruk gjerne godbiter slik at det er lystbetont for valpen og være på bordet. Ved å gjøre dette kommer du inn i en god rutine og pelsjobb/stell av hund blir positivt for eier og hund.

Når det gjelder utstyr til børsting  er det masse av produkter og velge mellom, og dyrebutikkene har ikke alltid greie på hva du trenger til nettopp din hund. Min erfaring er at du trenger 3 produkter til å gre en voksen pels på portugisisk vannhund, du trenger en:

 

* Parykkbørste

* Grovtinnet puddelkam

* Underullsrive (trengs ikke før valpepelsen felles)

 

Mange dyrebutikker anbefaler å bruke karde. Den kan funke det men mener du og spare pels  på vannhunden din anbefales ikke dette.

Når valpen er liten er det en enkel sak å bare børste igjennom pelsen med børsten, men ettersom valpen blir større og pelsen tettere kreves det mer og mer. Det beste er å venne hunden til å ligge på siden og bli børstet. Pelsen deles og børstes først et lag med børsten og etterkontroller med kammen og underullsriva. Slik sjekker en at pelsen er helt gjennomgredd, gå deretter over med kammen igjen slik at evnt. løs pels blir fjernet. (løs pels er starten på  nye kladder)Deretter tar du neste lag av pels og fortsetter slik til hele hunden er gjennombørstet. 

Når valpen kommer i pelsskifte (fra ca 12 mnd.) må en være ekstra obs og børste oftere. Da ”dør” valpepelsen og siden vannhunden ikke røyter blir dette liggende i pelsen og lage kladder. Er en ikke flink nok i den perioden er det dessverre lett for at det kan bli ”filtmatte” og hunden må klippes helt ned. Derfor vær nøye da går det som regel helt fint.

 

BARBERING

Portugisiske vannhunder er en rase som barberes på nesa og på bakkroppen.

Dette kan en fint lære selv, men da må det jo investeres i en klippemaskin. Spør oppdretteren din om råd når du skal kjøpe klippemaskin og skjær, og få oppdretteren til å vise hvordan du skal barbere. Be også om å få med klippeskjema av oppdretteren din, det kan være til god hjelp når du skal klippe selv.

 

 

Ved bading av hund skal hunden være helt gjennombørstet og kladdefri før bad. Når du bader hunden er det lurt og bruke en god shampo og balsam, og husk og skyll godt ut etter behandlingen. Vannet skal være helt klart da all såpe er ute. Press vannet ut at pelsen så godt som mulig, og tørk deretter med håndklær (ikke gni da det er med på og lage kladder)

Husk at en ren pels er lettere og holde kladde fri enn hva en skitten pels er.

 

KLOKLIPPING

Klipping av klør er ikke vanskelig.

Anskaff en god klotang og et stoppmiddel hvis kloa begynner å blø. Er en uheldig å treffer på nerven, så klipp ferdig og ikke gjør noe vesen av uhellet. Det er DET hunden husker og ikke at kloa blødde.

Hvis en ser kloa fra undersiden ser en at den er mer ”fylt” innover mot poten og at det som er for langt vokser på utsiden og er ”spissere”. Nesten som et fuglenebb.

Klipp vekk det som er spisst. Protesterer hunden så la den ikke slippe unna husk  hvem som er sjef.

 

NAPPING AV PELS I ØRENE

Vent til valpen feller tenner da syntes jeg pelsen i ørene slipper lettere. Kjøp et ørepulver og ta litt i øret. Napp forsiktig litt og litt pels. Det blir sikkert protester, men dette MÅ gjøres for at hunden ikke skal få øreproblemer. Når du skal gjøre dette bruker du kun fingrene i første omgang. Veterinæren kan også hjelpe deg om det blir veldig mye og vanskelig å få ut.

Ørene kan også med fordel vaskes  med en ørerens.

Følg med ørene og hvis hunden rister mye på hodet og klør seg så sjekk ørene. Er de røde, lukter litt rart og er kanskje veldig stygge da er sannsynligheten for at hunden har fått ørebetennelse stor. Dra til veterinær!

Har du en Hund som liker og bade mye om sommeren og som i tillegg dykker mye må du følge ekstra nøye med på ørene.

 


STELL AV TENNER OG FELLING AV VALPETENNER

Starter når valpen er ca. 4 mnd gammel, det er en plagsom tid da de

biter på alt. De klør voldsomt i tennene nå og trenger noe de kan tygge på. Følg med på at tennene faller ut og at det ikke er noen tenner som stenger for de nye som begynner og komme ut igjen, følg spesielt med framtenner og hjørnetenner.

Tennene kan også godt få seg en omgang med en barnetannbørste og en hundetannkrem. Tannproblemer hos hund er mer utbredt enn man tror, og det er like vondt for dem å ha hull i tennene som for oss.

 

 

Laila Erlandsen